Min egna ölkällare

Som ni vet har jag börjar med ölbrygg hemma. Nu har jag sysslat med detta i ungefär ett halvår och tycker mig börja få kläm på saker. Jag märker också att smakerna blir bättre och bättre. I början gjorde jag mest standardsmaker på ganska vanliga recept. Nu har jag dock börjat våga mig in i ölbryggeriets riktiga konst och gör många olika smaker. Gjorde en med mango nyligen som var otroligt uppskattad av familj och vänner, nu är det dags för mig att göra en sommaröl.

Tänkte också lite kort och gott berätta att jag byggt mig en egen ölkällare. Innan man vet vilken öl man vill tillverka är det bra att veta hur ölet ska lagras, i vilken stil det bör lagras i. Det påverkar alkoholhalten och smaken.

När man ska göra sig en egen ölkällare måste den vara sval och mörk. Det ska vara kring 10-15 grader där inne, men det viktigaste är att temperaturen inte skiftar. Jag använder vår matkällare på gården, den fungerar utmärkt som ölkällare. Jag har en granne som gör det i garaget, det fungerar också bra. Tänk bara på att det inte får vara för kallt och fuktigt så att inte korkar och kapsyler tar styrk genom att torka ut eller börja rosta.

aging beer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *