Ölprovningar

Under mina år har jag varit på en och annan ölprovningar, vissa legendariskt bra och andra något sämre. Det är såklart roligare att besöka en bra provning så om någon undrar hur man håller i en ölprovning tänkte jag dela med mig av mina kunskaper. Jag kan väldigt mycket om öl och ölets konst. Min personliga favorit är en halvblind provning. Målet under 2017 är att lyckas hålla i en egen provning för mitt hemmabryggda öl.

En sak jag märkt är att det är en oskriven regel att från de att ölet serveras till att deltagarna är klara råder de tystnad runt bordet. Det är för att kommentarer och annat kan förstöra en smakupplevelse, speciellt eftersom allas olika upplevelser är unika. 

Det finns tre olika metoder som man kan prova öl på. Här får ni en liten guide till alla tre. 
Öppen provning

I en öppen provning så vet alla redan vilket ölmärke som serveras i glaset. Det kan till och med vara så att deltagaren sett det hällas upp i glaset från flaskan. Så därför är det kanske inte helt lätt att bortse från förutfattade meningar och ge en äkta bedömning. Visst är själva metoden lätt att tillämpa – men det är nästintill helt omöjligt för oss människor att komma med ett helt och hållet ärligt omdöme kring ölet när vi ser flaskan, etiketten och märket redan innan. Denna provning är vanlig på restauranger och barer.

Halvblind provning

I denna provning vet vi redan innan vilka märken som kommer att förekomma, men vi vet inte vilket som serveras i vilket glas. Det gör att metoden fått mycket positiv kritik – för det går att centrera provningen kring ett visst typ av tema. Det går lätt att prova en viss sort, typ, styrka, säsongs, etc. Valen blir enorma.

Helblind provning

Här kan vi nästan lista ut vad som händer, eller hur? Det är helt enkelt en provning där deltagarna inte vet vilka ölsorter som ingår. Det är svårt att hålla en sådan provning för vanliga ölälskare – vanligt är att det krävs mycket erfarna provare som kan navigera bland ölsorterna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *