Skillnaden mellan ale och lager

Ölet kommer smaka annorlunda beroende på hur man jäser ölet. All öl görs på spannmål, humle och vatten. Men eftersom de har hyfsat lika ingredienser är det alltså där jäsningen kommer in och påverkar smaken. Jag har nu bryggt två satser öl, en lager som jag gjorde på underjäsning och en annan sats på överjäsning. Jag måste säga – båda blev otroligt annorunda.

Ale – ipa, pale ale mm. Även fast de olika ölen smakar olika av malt och humle så jäser alla ale varmt. Det kallas varmjäsning, med fruktiga och aromatiska smaker.

Ljus lager – ex pilsner. Här använder man kall jäsning under 10 dagar, kolsyrebubblorna blir mindre och ölet blir inte lika kraftfullt.  Det är mer upp till malten och humlen när det kommer till smaken, alltså vilken smak/rosning man har på malten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *