Ölets födelse

Vem är inte intresserad av ölhistoria egentligen? Det borde alla vara! För dig som är nyfiken kommer här en oerhört kort men intressant sammanfattning i hur ölet egentligen kom till.

Födelsen

I brist på bättre rubrik får det här avsnittet heta födelsen. Alltså ölets födelse och inget annat. Troligtvis är öl lika gammalt som konsten att odla spannmål. Alltså för ungefär 10000 till 15000 år sedan. Det gör ölet till den första och tidigaste av alla alkoholdrycker.

Det finns olika teorier om hur man började brygga öl. Men en den mest troliga gissningen är att man blötte spannmål för att mjuka upp det och att det började jäsa när det fick ligga i vattenbad en längre stund. Troligtvis listade man ut hur man brygger öl på flera olika håll runt om i världen helt oberoende av varandra vilket jag tycker är otroligt häftigt!

Visst är det intressant med historia?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *