Besk öl

Det finns olika grupper för beskhet på öl. Jag personligen gillar tydlig beskhet, men öl med liten och måttlig beskhet finner sig in i mitt hjärta också. Enligt systembolaget kan man dela in öl i olika typer av beskhet och jag tänkte också förklara lite kring detta. Häng med.

Liten beskhet

Öl med smak av lite beska. De vanligaste ölen är veteöl och ljus lager, ofta öl som har lite mer syrlighet och som är spontanjäst.

Måttlig beskhet

Här hittar vi öl med lite mer beska. Det gör dem mer smakrika och med maltig, fruktig smak. Vanliga sorter är mörk lager och en del ljusa lager.

Tydlig beskhet

Nu kommer vi till de öl med en klar smak av beska som som dominerar smaken. Humle är en stark och viktig smak och doft, det gör att många öl kan få en doft som påminner om allt från barr till blommor och frukter. Traditionell india pale ale och pilsner har dessa karaktärsdrag och kan placeras in i denna kategori.

Påtaglig beskhet

Slutligen har vi rejält öl med smak av beska. Det är inte så vanligt förekommande men finns ofta små lanseringar i moderna smaker och ölstilar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *